vrijdag 15 juni 2012

Marine neemt FRISC-vaartuigen in gebruik

Het snelle vaartuig van het type FRISC (Fast Raiding Interception and Special Forces Craft) is in handen van de Koninklijke Marine. De Defensie Materieel Organisatie droeg de eerste 8 van de 48 vandaag over.

De FRISC is bruikbaar bij het bestrijden van terroristische activiteiten en anti-drugsoperaties op zee. De snelle vaartuigen zijn voor dergelijke opdrachten inzetbaar vanaf de 4 nieuwe patrouillevaartuigen van de marine of in combinatie met het ondersteuningsschip Hr. Ms. Pelikaan in het Caribisch gebied. Hier kan de FRISC van dienst zijn bij kustwachtondersteuning, gebiedsbescherming en landingsvaartuigoperaties.

FRISCs (foto: Defensie)


De FRISC is tevens bedoeld voor de mariniers om er wereldwijd specialistische amfibische operaties mee uit te voeren. Vanwege de goede zeewaardigheid, een topsnelheid van ruim 40 knopen (70 kilometer per uur) en een grote actieradius is de FRISC bovendien over langere afstanden inzetbaar. Bij troepentransport kunnen er maximaal 8 passagiers mee.

De bemanning van de FRISC bestaat uit een bestuurder en een navigator. Die laatste voorziet zijn collega tijdens het varen van alle essentiële informatie op het gebied van navigatie en draagt zorg voor het radioverkeer. Speciaal voor dit vaartuig ontwikkelde de marine een nieuwe gebruikersopleiding om onder alle operationele omstandigheden en bij elk type weer veilig te opereren.

Inzet FRISC bij antipiraterij
Een aantal FRISC’s wordt binnenkort ingezet voor boardings en bescherming van scheepvaart tijdens de antipiraterijmissie van Hr. Ms. Rotterdam rond Somalië.

Eerste luitenant der mariniers Harm Jonker, leider van het testteam: “We zijn in goed overleg met de Engelse leverancier Maritime Specialised Technology en het projectteam van DMO tot een uniek eindproduct gekomen. Inmiddels zijn we op het punt beland dat we dit vaartuig met een gerust hart op een missie kunnen sturen”.

De FRISC wordt voor de antipiraterij-missie op bepaalde onderdelen nog wel voorzien van aanvullende ballistische bescherming en zware bewapening.

(ministerie van Defensie, 15 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten