zaterdag 2 maart 2013

Russische delegatie bezoekt ereveld

Op woensdag 6 maart brengt een Russische delegatie een bezoek aan het Russisch Ereveld. De gouverneur van de provincie Leningrad, Aleksandr Drozdenko, legt een krans als eerbetoon aan de in Nederland begraven oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie.

Russisch Ereveld. Foto: http://www.russisch-ereveld.nl

De ceremonie wordt bijgewoond door burgemeester Annemiek Vermeulen van Leusden en burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort. Het Nederlandse ministerie van defensie is vertegenwoordigd door brigade-generaal Beukering, kolonel Van Klaarbergen en kolonel Bastin.

De herdenking begint om 12.00 uur op het Russisch Ereveld aan de Dodeweg 31 en is toegankelijk voor belangstellenden. Na de kranslegging vindt een Russisch orthodoxe dienst plaats onder leiding van Vader Grigori van de Russische kerk in Nederland. De muzikale begeleiding is in handen van de Drumfanfare 'Bereden Wapens' onder leiding van eerste luitenant Harold Lenssen.

De ceremonie vindt plaats op verzoek van de gouverneur, die tijdens het bilaterale Nederland-Ruslandjaar ook stil wil staan bij de Sovjetsoldaten die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en begraven.

Op het Russisch Ereveld in Leusden, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. Pas de laatste jaren zijn nabestaanden getraceerd en geïnformeerd. De Stichting Russisch Ereveld houdt de nagedachtenis aan de slachtoffers levend. De begraafplaats wordt onderhouden door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

(DeStadAmersfoort.nl, 2 maart 2013)

Opmerking: ik ben benieuwd of het bezoek ook een teken is van 'nieuw denken' in Rusland over de militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangen werden gemaakt. In de Sovjettijden werden ze gezien als verraders ('een goede soldaat geeft zich niet over') en de weinigen die de gruwelijke Duitse kampen overleefden werden rechtstreeks doorgestuurd naar net iets minder slechte kampen van de Gulag in Siberië, HdV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten